söndag 21 november 2010

Missbrukare har också rättigheter

Angående kalabaliken kring Jay Smiths haschrökarincident: vad många inte vet är att arbetsgivare har ett ansvar att rehabilitera sina anställda vid ett förekommande alkohol- eller drogproblem. Alkohol- eller drogproblem räknas nämligen som en sjukdom, och det är i Sverige inte tillåtet att avskeda en person på grund av en sjukdom. För sjukdomen kan ju faktiskt ha uppstått på grund av arbetsplatsen.
Det är såklart jättebra att det finns regler om alkohol och droger på en arbetsplats, det borde det finnas på alla arbetsplatser! Men bara för att de reglerna bryts mot är det inte tack och hej som gäller. I AFS 1994:1 13 § står det att
"Rutiner enligt 10 § skall även omfatta arbetsanpassning och rehabilitering vid missbruk
av alkohol eller andra berusningsmedel.
Arbetsgivaren skall dessutom klargöra vilka interna regler och rutiner som gäller om
arbetstagare uppträder påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel i arbetet."

Så i fallet med Jay Smith kan man inte avgöra hans öde inom tävlingen genom omröstningar på Expressens hemsida, TV4 har ett ansvar att se till att Jay får den rehabilitering han behöver. Skulle han inte gå med på rehabilitering, då kan arbetsgivaren så småningom kunna sparka honom.
Sånahär regler är vad som skiljer Sverige från många andra länder. Sverige tar god hand om alla och förhoppningsvis kommer Sverige att fortsätta vara att sånt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar