söndag 21 november 2010

Missbrukare har också rättigheter

Angående kalabaliken kring Jay Smiths haschrökarincident: vad många inte vet är att arbetsgivare har ett ansvar att rehabilitera sina anställda vid ett förekommande alkohol- eller drogproblem. Alkohol- eller drogproblem räknas nämligen som en sjukdom, och det är i Sverige inte tillåtet att avskeda en person på grund av en sjukdom. För sjukdomen kan ju faktiskt ha uppstått på grund av arbetsplatsen.
Det är såklart jättebra att det finns regler om alkohol och droger på en arbetsplats, det borde det finnas på alla arbetsplatser! Men bara för att de reglerna bryts mot är det inte tack och hej som gäller. I AFS 1994:1 13 § står det att
"Rutiner enligt 10 § skall även omfatta arbetsanpassning och rehabilitering vid missbruk
av alkohol eller andra berusningsmedel.
Arbetsgivaren skall dessutom klargöra vilka interna regler och rutiner som gäller om
arbetstagare uppträder påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel i arbetet."

Så i fallet med Jay Smith kan man inte avgöra hans öde inom tävlingen genom omröstningar på Expressens hemsida, TV4 har ett ansvar att se till att Jay får den rehabilitering han behöver. Skulle han inte gå med på rehabilitering, då kan arbetsgivaren så småningom kunna sparka honom.
Sånahär regler är vad som skiljer Sverige från många andra länder. Sverige tar god hand om alla och förhoppningsvis kommer Sverige att fortsätta vara att sånt land.

söndag 14 november 2010

Flickor, pojkar, män och.. flickor?

Väldigt ofta när man läser en artikel i tidningen (spelar inte så stor roll vilken tidning, de flesta består av samma skrot och korn sas) så kan man läsa saker som 'en sjuttonårig flickan och en jämnårig man'.
Om ni inte hänger med vad jag vill påvisa här är det kanske för att ni är lätt färgade av samhällets syn på kön och benämningar, det jag vill uppmärksamma är hur ofta kvinnor beskrivs som 'flickor' när män beskrivs som 'män'.
Det går inte att förneka att det finns en skillnad i hur kvinnor och män bemöts, behandlas, och pratas om. Frasen 'flickorna på jobbet' är det väl inte särskilt många som aldrig hört talas om, det finns säkert många av er som använder den själva. Men när slutar en kvinna att vara flicka och när slutar en man att vara pojke?
Jag skulle säga att en kvinna blir kallad flicka betydligt fler gånger än en man blir kallad pojke. Det finns överallt, från arbetsplats till tidningsartiklar. Och det används inte som att 'flicka' skulle vara likvärdigt med 'kvinna'. En flicka är betydligt mer oskyldig, oseriös, sårbar, hjälplös och säger inte alls lika viktiga saker. Att män ibland kallas 'grabbar' är inte samma sak. För en grabb är ju definitivt mer handelskraftig än en flicka. En grabb är en ung man. En flicka är ett förstadie till att bli kvinna. Om man nu har turen att någonsin få bli det.
I många tidningsartiklar kan man läsa om flickor som blir utsatta för brott av jämnåriga män. Aldrig om pojkar som blir utsatta för brott av jämnåriga kvinnor. Aldrig ens om pojkar och jämnåriga kvinnor som tillsammans råkar ut för något. Om en bil har krockat brukar det vara tre män och två flickor i bilen, inte tre pojkar och två kvinnor. Inte ens tre pojkar och två flickor. För kör man en bil är man ju en man! Kör man en bil kan man däremot vara en flicka (för alla vet ju att det där med bilar är något som vi flickor inte riktigt förtår oss på lika bra som män gör).
Det är dags att man slutar degradera sig själv som kvinna. Sluta kalla dina kollegor för 'flickorna på jobbet'. Sluta säg att du ska gå ut på krogen med 'flickorna'.
Det är inte fult eller okvinnligt att kalla sig själv för kvinna, att kalla andra kvinnor för kvinnor. Det är precis lika naturligt som att kalla sina manliga vänner för män.
Så hur var det nu? Flickor, pojkar, män och kvinnor.

lördag 13 november 2010

Lösa trådar

Jag måste säga att jag när jag läst igenom alla inlägg jag skrivit på den här bloggen, är mindre nöjd med de nyare inläggen och mer nöjd med de första. Och så har jag lämnat lite lösa trådar.
Mitt efternamnsbyte är klart, jag heter numer Aspholm istället för Johansson. Valet gick riktigt bra lokalt, dock upplever vi lite oroligheter inom partiet just nu, har man SN har man förmodligen läst om det. Mo mår bra, Nemi likaså.
Så, nu känns det som att jag kan börja skriva om nya grejer igen, och försöka hålla det lite mer strukturerat och seriöst, lite bättre helt enkelt.